Lektion 5.1 - Lær at spille efter tabulatur

Så langt så godt, men tomme tabs kan vi jo ikke bruge til så meget. Så nu kommer vi til det spændende. Nedenfor er der en simpel tabulatur der viser en åben G akkord som du jo allerede ved hvordan man griber. 

E-----3-----------------------------------------------------------
B-----0-----------------------------------------------------------
G-----0-----------------------------------------------------------
D-----0-----------------------------------------------------------
A-----2-----------------------------------------------------------
E-----3-----------------------------------------------------------

Tallene angiver hvilke bånd du skal sætte dine fingre på. 0 betyder løs streng, 1 at strengen skal trykkes ned i 1. bånd, 2 i 2. bånd osv. I ovenstående tilfælde skal du altså have en finger på 3. båndet på den tyndeste E streng og en finger på A strengens 2. bånd og en finger på den tykke E strengs 3. bånd. Tallene står ovenpå hinanden hvilket betyder at du skal spille alle tonerne på samme tid.

Ligesom så meget andet, skal tabulatur læses fra venstre mod højre. I nedenstående eksempel står tallene ikke længere ved siden af hinanden og du skal derfor slå noderne an hver for sig.

E----------------------------------------------------------------
B----------------------------------------------------------------
G----------------------------------------------------------------
D----------------------------------------------------------------
A----------------------------------------------------------------
E----0---1---2---3---4----------------------------------------

Ovenstående betyder altså at du først skal slå den Tykke E streng an uden at holde nogen strenge nede. Herefter skal du slå strengen an samtidig med at du med din finger holder den tykke E streng nede i 1. bånd. Herefter skal du så strengen an mens du bruger din finger til at trykke strengen ned i 2. bånd, herefter 3. bånd og til sidst 4. bånd.

Hvilke fingre brugte du til at trykke strengene ned med?

Det nemmeste for en begynder vil måske være at bruge pegefingeren alle 4 gange, men prøv i stedet at bruge din pegefinger til det første bånd, langefingeren til 2. bånd, ringfingeren til 3. bånd og til sidst lillefingeren til 4. bånd. Det ville være den hurtigste og bedste måde at spille ovenstående tabulatur på.

Lad os prøve lidt mere tabulatur:

E----------------------------------------------------------------
B----------------------------------------------------------------
G----------------------------------------------------------------
D-------------------------5---7---------------------------------
A--------------5---7--------------------------------------------
E----5---8------------------------------------------------------

I ovenstående eksempel ville de være en god idé igen at bruge din pegefinger til 5. bånd lillefinger til 8. bånd og ringfinger til 7. bånd. Læg mærke til at det når du griber om guitaren så passer de nævnte fingre nogenlunde naturligt til at trykke ned i de forskellige bånd. Vel at mærke hvis du placerer din hånd i nærheden af 5. båndet hvor du skal starte.

Når du har spillet ovenstående tabulatur på din guitar har du lige været halvdelen af en skala igennem. Nemlig en A mol pentaton skala.

I skalaer matcher alle tonerne godt sammen og de kan derfor bruges til at improvisere og lave soloer. A mol pentaton skalaen du nu har spillet halvdelen af kan blandt andet bruges til at lave solo over en blues i A. I afslutningen af lektion 5 kigger vi nærmere på en 12 takters blues i A, så lad os få lært og spillet resten af A-mol Pentaton skalaen.