Guitar akkorder

Lær at gribe akkorder på guitaren her.

Guitar akkorder

En akkord består af flere toner, der klinger samtidigt. På LærGuitar.dk kan du finde hjælp til hvordan du spiller en masse akkorder på din guitar.

Akkorder er byggeblokkene til musik på guitaren og derfor er de rigtige vigtige at lære. Der findes virkelig mange akkorder og her på siden kan du få en oversigt over de mest gængse akkorder på guitaren. 

Når du skal lære hvordan du griber en akkord er det mest normale at man læser akkorden i et akkord diagram. Nedenfor kan du lære hvordan du aflæser et sådan diagram.

Akkord diagram - Sådan aflæses akkorder

Akkord diagram Amol

Akkorddiagrammer viser hvor du skal placere dine fingre på gribebrættet for at gribe en given akkord.

De 6 vertikale linjer er de 6 strenge på guitaren, som hedder E,A,D,G,B,e. Du kan huske dem ved at sige (E)ddy (a)te (d)ynamite( g)ood(b)ye (e)ddy. Strengene kan også kaldes for tal i stedet. Her vil den tykke E-streng være 6. strengen og den tyndeste E-streng vil være 1. streng.

Linjen til venstre er den tykkeste streng (E) også kaldet 6. streng. De horisontale/vandrette linjer er guitarens bånd.

Bemærk: I Danmark og meget få andre lande kalder vi B strengen for H, men på LærGuitar.dk kaldes den altså B, hvilket er mest naturligt internationalt. Logisk giver det også bedre mening at B kommer efter A ;)  

De sorte prikker er der hvor du skal sætte dine fingre for at gribe akkorden. Nogen gange kan der være tal udfor prikkerne, i prikkerne eller under dem. Tallene betyder hvilken finger du kan bruge på de forskellige positioner. 

1 tallet er pegefingeren, 2 betyder langefingeren, 3 tallet er ringfingeren og 4 betyder lillefingeren. (I billedeksemplet er der ikke angivet tal for fingerplacering.)

Læg mærke til X og 0 over eller under strengene også. Disse tegn viser hvilke strenge du skal spille og hvilke du ikke skal spille. X betyder at du ikke skal spille den pågældende streng og 0 betyder at du skal spille den pågældende streng åbent, dvs. uden nogen fingre på strengen. Husk kun at spille de strenge an som akkord diagrammet viser. 

I eksemplet på billedet med en åben Amol akkord vises der at du skal placere en finger følgende 3 steder:

- D-strengen på 2. bånd (4. streng 2. bånd)
- G-strengen på 2. bånd (3. streng 2. bånd)
- B-strengen på 1. bånd (2. streng 1. bånd)

Derudover er der et X under den tykke E-streng, hvilket betyder at denne streng ikke skal spilles på akkorden. Et 0 under A-strengen og den tynde E-streng betyder at disse strenge skal spilles åbne (uden finger på). 

Akkorder kan inddeles i flere forskellige typer, de mest normale typer er dur og mol.

De første 9 akkorder en begynder bør lære at spille på guitar er følgende: A dur, A mol, C dur, D dur, D mol, E dur, E mol, F og G dur.