5 effektive tips til at skifte mellem akkorder

Har du lidt udfordringer med at skifte mellem akkorderne på din guitar? Nedenfor får du serveret 5 effektive tips til hurtigere og bedre akkordskift

5 effektive tips til hurtige akkordskift for begyndere

De fleste der vil lære at spille guitar ønsker at kunne spille sange på guitaren. I de fleste tilfælde kræver det at man kan spille forskellige akkorder, spille en rytme og skifte mellem akkorderne imens man holder rytmen. Akkordskiftene er ofte det sværeste for begyndere. Derfor kan du her få 5 effektive tips til at blive bedre til at skifte mellem akkorder hurtigt på guitaren. 

1. Lær at gribe akkorder først

Før du kan skifte mellem forskellige akkorder skal du først kunne gribe dem! På den måde kan du visualisere en akkord inden du skal skifte til den.

  • Lær de 8-9 begynder akkorder først
  • Lær én akkord ad gangen
  • Arbejd på at kunne sætte alle fingre på strengene på samme tid når du griber akkorden
  • Prøv at skifte mellem at gribe akkorden, fjerne fingrene og gribe den igen. Det kan du fx gentage 10 gange. Husk at gribe akkorden ved at placere alle fingrene på strengene på samme tid.

2. Visualiser akkorden før du skifter

Inden du skifter til en ny akkord skal du vide hvad du skal skifte til. Hvordan gribes akkorden? Hvor skal mine fingre flyttes til? Det er vigtigt at du har et godt billede af hvor dine fingre skal være inden du skifter akkord.

3. Hold altid dine fingre klar og tæt på strengene

Det kan godt betale sig at være doven på den rigtige måde når du spiller guitar. Når dine fingre altid er tæt på strengene under skiftene, skal du bevæge dem mindre og dermed bliver skiftet hurtigere. Derfor er det altså en god øvelse at holde fingrene så tæt på strengene som muligt under dine skift.

4. Brug pivot fingre

Når du skifter fra en akkord til en anden vil du ofte opleve at en af dine fingre skal være det samme sted når du griber akkorderne. Dette kaldes en pivot finger. Den finger kan blive samme sted når du skifter akkord og dermed er der en finger mindre at tænke på i akkordskiftet og samtidig kan den støtte dine andre fingre i skiftet, da den fungere som omdrejningspunkt for skiftet.

Eksempler:

  • Når du skifter fra C-dur til A-mol har du 2 pivot fingre, da pegefinger og langefingeren bliver samme sted. Her skal du kun flytte din ringfinger fra A strengen i 3. bånd til G strengen 2. bånd, se billede nedenfor.
  • Når du skifter fra D-dur til A-dur kan du lade din pegefinger fungere som pivot og kun flytte de 2 andre fingre
  • Når du skifter fra D-dur til G-dur er ringfingeren din pivotfinger som du kan lade blive på strengen, mens du flytter de andre fingre. 
C-dur

A-mol akkord

5. Øv dig i hurtige skift mellem 2 akkorder

Det er altid en god idé at øve skift mellem 2 akkorder af gangen som du skal skifte mellem i en sang.

Prøv fx i et minut kun at skifte mellem D-dur og A-dur. Du kan evt. notere hvor mange skift du nåede og så se om du kan forbedre dig næste gang.

Hvis en sang du gerne vil lære består af D-dur, G-dur og A-dur. Så kan du fx først bruge noget tid på at lære at skifte mellem D-dur og G-dur. Herefter G-dur og A-dur og til sidst A-dur til D-dur.

Husk at:

  • se efter mulige pivotfingre inden du starter med at skifte mellem akkorderne
  • holde dine fingre tæt på strengene under skiftene
  • Visualisere akkorderne inden du skifter

 

Hvis du bruger ovenstående tips og øver dig dagligt på dine akkordskift så bliver du hurtigt rigtig dygtig til at skifte mellem de forskellige akkorder og dermed er du klar til at lære tonsvis af sange på din guitar.

Husk at hav det sjovt når du spiller og at det er sjovest når du bliver udfordret uden det bliver alt for svært. Husk desuden at tage en pause hvis du får meget ondt i dine fingre. I starten skal en begynders fingre lige hærdes lidt før man kan spille i længere tid uden at få ondt.