Lektion 5 – Tabulatur og blues

Lær at læse tabulatur og spille blues

Nu har du lært de 9 åbne begynder akkorder. Det er derfor blevet tid til at kigge nærmere på en meget brugt metode til at læse og skrive guitar musik på. I lektion 5 skal du derfor lære at læse tabulatur og bruge det til at lære en simpel 12 takts blue på guitaren.

Vi starter med at lære hvordan vi læser tabulatur.

Hvad er tabulatur? Tabs eller tabulatur er et alternativ til at skrive musik spillet på fx guitar. I stedet for at bruge almindelige noder kan med tabulatur skrive musik ved brug af tegn og numre. Med tabs kan du se hvilken streng du skal slå an og hvor på gribebrættet du skal placere dine fingre og dermed altså hvilke noder du skal spille. Du kan i mere avancerede tabulatur også se hvornår du skal lave hammer-ons, bends, slides, pull-offs og andre smarte tricks. Dem kommer vi dog ikke så meget ind på i denne lektion.

Tabulatur viser ikke hvilke fingre du skal bruge, det må du altså spille musikstykket igennem for at finde ud af. Eller få det forklaret fx i en video. Ved at læse tabs kan du heller ikke se hvor lange tonerne er, så du må høre sangen igennem og få rytmen den vej fra. Du kan selvfølgelig også få hjælp ved at se en video hvor en guitarunderviser viser dig hvordan du skal spille den gældende sang på guitaren. Det sidste du også selv må finde ud af når du læser tabulatur er om du skal slå strengene an oppefra eller nedefra.

Til trods for at tabs ikke viser dig alt, er det dog et utroligt brugbart redskab til at lære nye guitarsange med. Du kan finde tonsvis af guitar tabs på www.ultimate-guitar.com.

Hvordan læser man så tabulatur?

Tabulatur-systemet består meget simpelt af 6 linjer som er et billede af guitarens strenge. Den øverste linje er den tyndeste streng på guitaren og den nederste linje er den tykkeste streng på guitaren. Nedenfor kan du se en tom tabulatur. Bogstaverne til venstre er de toner strengene er stemt i. I nedenstående tilfælde er det en helt standard stemning: E A D G B E.

E----------------------------------------------------------------
B----------------------------------------------------------------
G----------------------------------------------------------------
D----------------------------------------------------------------
A----------------------------------------------------------------
E----------------------------------------------------------------