8 tips til at finde ud af hvilken guitar du skal købe

tips til hvilken type guitar du skal købe

Det kan tage mange år at finde ud af præcis hvilken type guitar der passer bedst til ens smag. Det er en proces man går igennem som guitarist. Din smag og stil kan ændre sig med tiden. Det er svært at vælge hvilken guitar der er den rette for en, fordi der findes så mange forskellige. Overordnet set og en smule firkantet, findes der 3 typer: el-guitar, spansk guitar og en akustisk guitar (western guitar). Disse typer fås dog i mange varianter, farver og forskellige kvalitet, hvilket kan gøre det svært at vælge.

Til at hjælpe dig med at finde ud af hvilken type guitar du skal købe, er her 8 tips der kan hjælpe dig med dit valg: 

1. Find ud af hvilken type musik du vil spille på din guitar?

A: Vil du spille rock, blues, metal?

B: Vil du spille pop, typisk sanger/sangskriver musik eller måske lidt af det hele?

C: Vil du spille klassisk musik og fingerspil?

alt efter dit valg så: 

A = Køb en el-guitar,

B = Køb en akustisk guitar med stålstrenge (western Guitar)

C = Køb en klassisk guitar (spansk guitar)  

2. Vælg en guitar du syntes er pæn og indbydende.

Det er selvfølgelig rigtig vigtigt at man vælger en guitar der lyder godt og er nem at spille på, men det er endnu bedre hvis du samtidig syntes godt om dens design og at den virker indbydende for dig. Det kan hjælpe en del med motivationen til at spille og øve på den.

3. Vælg en guitar med den rigtige størrelse

Det her punkt gælder især for børn. En guitar der er for stor vil gøre det svært at holde ordentligt om guitaren og samtidig bliver det svært at gribe akkorder ordentligt. Alt efter hvor stor dit barn er, kan du købe en 3/4 størrelses guitar eller 1/2 størrelse guitar. Til voksne kan man også få modeller som er lidt mindre end standardstørrelsen. Generelt er en fuldstørrelses guitar dog komfortabelt for voksne.
Hvis dit barn er i 6-10 års alderen er det desuden en fordel at starte med en spansk guitar med nylon strenge. Disse strenge er blødere end stålstrenge, hvilket gør det mere behageligt for dit barn at spille på guitaren. 

Forslag til en god børneguitar:

4. Skal jeg købe en el-guitar?

Vil du skabe meget høj lyd? Så køb en el-guitar. Du kan også bruge en elektrisk guitar til at skabe rene lyde, spille lækre blues og jazz. Hvis du ønsker at skabe en masse forskellige lyde er der nærmest uendelige muligheder med el-guitaren. Husk at hvis du vælger en el-guitar skal du også købe en forstærker. Derudover kan du også købe diverse ekstra effekter for at skabe forskellige lyde.

Forslag til gode økonomiske el-guitarer:

5. Skal jeg købe en akustisk guitar?

En western guitar som er en akustisk guitar med stålstrenge, har en rig, fuld og naturlig klar lyd. Gå efter en guitar med massivt dæk af træ. De giver en bedre lyd.  En western guitar er en alsidig guitar der kan spilles mange forskellige genrer på og er et udmærket sted at starte. Nogen mener at man bør starte på en spansk guitar, da den har blødere strenge og et bredere gribebræt. Det er også korrekt, men en western guitar er pga. dens alsidighed også et rigtig godt sted at starte. Specielt hvis du ønsker at spille lidt forskelligt musik og ikke vil spille klassisk musik. Nedenfor kan du finde nogen gode bud på en god økonomisk western guitar

6. Skal jeg købe en klassisk/spansk guitar?

En klassisk guitar har en varm og fyldig lyd. Den er det helt klare valg hvis du ønsker at spille diverse fingerspil og klassisk musik. Det er også en god begynder guitar fordi den har et bredere gribebræt, hvilket giver mere plads til fingrene. Den har desuden nylon strenge som er blødere end stålstrenge. Den klassiske guitar lyder dog ikke super godt hvis man fx ønsker at spille power akkorder som bruges i rock musik. Derfor er den spanske guitar mest for klassisk musik, fingerspil og flamenco. En god spansk guitar er som regel billigere end en stålstrengsguitar. Nedenfor har jeg fundet et par gode bud på en god spansk guitar til begynderen:

7. Gå efter den lyd du bedst kan lide

Prøv at se forskellige videoer hvor der bliver spillet på de forskellige guitarer. Hvilken lyd kan du bedst lide? Hvis en af dine venner har en guitar kan du prøve at spille på den og evt. høre din ven om han/hun kan spille lidt på den. Så kan du mærke og høre hvordan den lyder. Du kan så prøve at gå ind i en guitar butik og høre de andre typer guitar for at sammenligne. Hvilken guitartype kan du bedst lide at holde om og høre på? Vælg den guitar du bedst kan lide lyden fra og føler dig mest komfortabel med at spille på. 

8. Vælg den guitar du har mest lyst til at købe

Der er nok så mange råd og forslag til hvilken type guitar du skal starte med at købe, men det vigtigste er at du har det sjovt med at spille guitar. Derfor er det allervigtigste at du vælger den type guitar som interesserer dig mest og giver dig lyst til at tage den frem og øve dig på.