5 gode råd til dig som vil lære at spille guitar

Her følger 5 gode råd som vil hjælpe dig med, at lære at spille guitar på en effektiv måde. Lige meget hvilket niveau du er på, håber jeg at disse råd vil kunne hjælpe dig til at få en god struktur på din måde at lære nyt på guitaren på.

5 gode råd til dig som vil lære at spille guitar

Råd 1: Lær at spille guitar i dit eget tempo!

Når du skal lære at spille guitar er det vigtigt at du ikke vil lære for mange ting på en gang. Det er blandt andet også en af grundende til at Lærguitar.dk er delt op i lektioner. Derfor vil jeg dog stadig bruge chancen til at pointere, at du skal holde dig til at lære nogle enkelte teknikker ad gangen og efterfølgende så bruge noget tid på at øve disse i sammenhæng. Du skal for alt i verden ikke lade dig friste til, at fokusere på alt for mange ting i starten, det ender kun med at gøre dig selv mere frustreret!

Start fx med at fokusere på at lære og spille 3 begynder akkorder, én ad gangen selvfølgelig! Når du så har brugt en uge eller 2 på målrettet at lære og spille de her 3 akkorder, så kan du begynde at lære at skifte mellem dem. Når du har lært at skifte mellem dem alle 3 og kan gøre det uden besvær, så kan du fx fokusere på at lære og spille en sang der bruger de 3 akkorder.

Det kan være fristende at begynde at fokusere på noget nyt for tidligt, men dette resultere ofte i at man kun lærer ting halvt, får dårlige vaner og går lidt i stå, fordi man ikke rigtig har lært nogen af teknikkerne ordentligt.

Det lyder måske som en langsom metode, men når du først begynder at opbygge et solidt fundament af teknikker vil din indlæring kun blive hurtigere og hurtigere.   

Råd 2: Brug tid på at lære at skifte mellem akkorder og brug tiden rigtigt!

Lad os blive ved det at lære nye akkorder, det bruger du som begynder alligevel en del tid på. I råd 1 nævnte jeg kort at man skulle bruge tid på at lære at skifte mellem de akkorder man har brugt tid på at lære. Her kommer et godt råd til hvordan man øver disse akkordskift.

Jeg kunne lave et helt blogindlæg om gode teknikker til at skifte mellem akkorder og det kommer nok også snart, men ikke nu. Her vil jeg blot hurtigt give et par gode forslag til hvordan man træner at skifte mellem akkorder.

Du har lært at spille 2 akkorder fx A-dur og D-dur.  Nu skal du så lære at skifte mellem dem. En god idé er at starte med at spille 1 nedslag på den ene akkord og så skifte akkord og spille et nedslag på den og tilbage igen. Dette kan du gøre fx 10 gange eller 1 minut. Herefter kan du prøve at spille 4 nedslag på først den ene akkord og herefter den anden akkord UDEN at stoppe med dine nedslag. Lav langsomme nedslag i starten og tving dig selv til at blive ved med at lave de langsomme nedslag imens du skifter akkord med den anden hånd. Det tvinger dig til at lære og skifte akkorder hurtigere. Når du hele tiden skifter mellem begge akkorder lære du også at skifte fra både A-dur til D-dur, men også fra D-dur til A-dur.

Et lille tip er at du kan fokusere på at have dine fingre tæt på strengene hele tiden, dog uden at røre dem. Derudover kan du se efter en ankerfinger. Det vil sige en finger der enten kan blive på samme sted eller skal rykkes meget lidt ved akkordskiftet. Fra D-dur til A-dur kan du fx lade din 1. finger blive samme sted i skiftet og kun skifte placering for din ringfinger og langemand.

Råd 3: Øv ofte og gå mindre op i hvor lang tid du bruger på det pr. gang

Inden jeg kommer ind på det som dette råd egentlig går ud på vil jeg først komme med en opfordring: Hav altid din guitar stående fremme!

Det er noget nemmere at sætte sig ned og spille lidt guitar, når man kan se den, og ikke først skal finde dem frem fra skabet og tage den ud af sin guitartaske.

Grunden til denne opfordring er, at det er vigtigt at du bruger tid med din guitar ofte frem for at du fx kun spiller på den i weekenden i et par timer, men så ikke bruger den igen de næste 7 dage.

Det er meget mere givende for dig og din udvikling hvis du fx bruger 15-30 min om dagen på den i stedet. Umiddelbart vil jeg mene at du godt kan sigte efter at træne op til 1 time om dagen. Men igen lær i dit eget tempo og brug ikke mere tid end hvad du har. Husk at 15-30 min træning mange gange om ugen er bedre end 2-3 timer en gang om ugen.

Råd 4: Husk både at træne og have tid til sjov og ballade når du sidder med din guitar

Med sjov og ballade mener jeg at man bare sidder med sin guitar og spiller det man har lyst til. Det kan selvfølgelig være lidt svært i starten da man ikke kan spille så meget. Men det er stadig værd at bruge lidt tid på bare at udforske guitaren og de mange lyde man kan lave med den. Det kan også give et friskt pust hvis man er gået lidt i stå med en ny teknik man træner på.

Du kan evt. starte med bare at spille en akkord du kender og herfra måske skifte din rytme fra kun nedslag til ned og opslag eller forskellige rytmer fx den meget brugte ned ned op op ned op. Du kan skifte akkorder, spille på enkelte strenge på forskellige bånd etc. Det er kun din fantasi og til dels dine evner som sætter grænserne.

I virkeligheden kan man sige at du faktisk træner din kreativitet når du sidder og gør hvad du har lyst til på guitaren. Og kreativitet er en god ting!

Råd 5: Husk at have det sjovt og nyd det

Det absolut mest vigtige med at spille guitar er at nyde rejsen. Er du vedvarende i din træning vil du opnå store resultater over tid. Hver gang du lærer noget nyt vil nye døre åbne for dig og du vil kunne udtrykke dig selv mere og mere på guitaren. Jo flere døre der åbner for dig jo flere muligheder vil du have, husk at stoppe op en gang i mellem og se på alt det du har lært, nyd det og vær stolt af dig selv!

Det hele ender ud i, at du har muligheden for at gøre den musik du spiller på guitaren mere og mere unik for dig og over tid udvikler du din helt egen lyd og stil.