Lær at stemme din guitar

På denne side kan du lære at stemme din guitar. Det er ikke sjovt at spille på en guitar der ikke stemmer, så det er vigtigt at du lære, at stemme din guitar og gør det løbende

Hvordan stemmer man sin guitar?

Når du skal stemme din guitar er der flere måder det kan gøres på. Den nemmeste måde er at købe en guitartuner, som er en lille elektronisk gadget, som måler lyden og fortæller hvilken tone man spiller. Det er meget nemt at stemme sin guitar med en guitartuner og det anbefales at begyndere bruger denne funktion. Du skal dog ikke snyde dig selv og sine ører for at lære at stemme guitaren efter lyden af tonerne.

I videoen nedenfor af Marty Schwartz kan du lære at stemme guitaren efter gehør. Men det er stadig en rigtig god idé at købe en guitartuner, de er forholdsvis billige og gør det nemt og hurtigt at stemme guitaren og for en begynder som gerne vil i gang med at spille, er en guitartuner helt ideel. Du kan læse hvordan du stemmer en guitar med en tuner nedenunder videoen.

Stem din guitar med en guitartuner

Den mest almindelige stemning, som man som udgangspunkt bruger til tusindvis af sange er det man kalder for almindelig stemning (EADgbe). Nedenfor følger en instruktion i hvordan man stemmer sin guitar efter almindelig stemning med en elektronisk guitar tuner.  

Når du sidder med din guitar og ser lige ned på den, i en position hvor du er klar til at spille, er de åbne strenge fra den tykkeste til den tyndeste følgende:

Streng

Noter:

6. streng - E

Den tykkeste streng og øverste streng

5. streng - A

 

4. streng - D

 

3. streng - g

 

2. streng – b (h)

 

1. streng - e

Den tyndeste streng og nederste.

Når du stemmer din guitar efter almindelig stemning skal du altså stemme fx 6 strengen til noten E, 5 strengen til noten A etc. 

Ved at bruge en elektronisk guitar tuner er det utrolig nemt og hurtigt at stemme sin guitar, både efter almindelig stemning men også alle mulige andre stemninger. 

Når du bruger en elektrisk tuner, tænder du for den og kan evt. sætte den fast på din guitar. Herefter slår du en vilkårlig streng an og så gætter tuneren hvilken streng du spiller på og fortæller dig om du skal stemme op eller ned for at få den rette tone (E, A, D, g, b, e). 

Når tuneren indikerer at du spiller E tonen rent på 6. strengen ved fx at lyse grønt, så kan du slå den næste streng an og stemme den. 

Du kan vælge at købe en guitar med indbygget tuner, så bliver det ikke nemmere.

Western guitar med indbygget tuner: 

Find en god guitar tuner

Elektriske guitartunere er forholdsvis billige og fås i mange varianter, nedenfor er der nogle gode anbefalinger til en elektrisk guitar tuner. Tunerne er fra Korg og Fender som laver kvalitets tunere.